< /head >

WIEDZA O ZAGROŻENIU – MNIEJSZE STRATY

WIEDZA O ZAGROŻENIU – MNIEJSZE STRATY (3)

Tereny dotknięte powodzią zagrożone są epidemiami chorób układu pokarmowego (czerwonką, durem brzusznym, salmonellozami, wirusowym zapaleniem wątroby), szerzącymi się poprzez zakażona wodę i żywność oraz z powodu nieprzestrzegania podstawowych zasad higieny. Aby ich uniknąć należy:

-          odkażać wodę przeznaczoną do celów spożywczych, do mycia warzyw i owoców oraz zębów,

-          nie spożywać produktów, które zostały zalane podczas powodzi, nawet szczelnie zamkniętych. Nie uszkodzone konserwy można otworzyć, w przypadku konieczności, tylko po uprzednim zdezynfekowaniu,

-          nie spożywać produktów niewiadomego pochodzenia,

-          rygorystycznie przestrzegać zasad higieny,

-          poddać się szczepieniom ochronnym,

-          w przypadku zaburzeń jelitowych i stanów gorączkowych bezzwłocznie zgłosić się do lekarza.

 

ODKAŻANIE WODY

Odkażanie wody pitnej

Do celów pitnych najlepiej używać wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami. Wodę można też odkazić poprzez gotowanie lub zastosowanie specjalnych preparatów, ok. roztworu chloraminy (1 łyżka stołowa na 10 litrów wody) lub PRESEPT-u, który jest dostępny w aptekach. Należy jednak pamiętać, że odkażanie nie usuwa z wody zanieczyszczeń chemicznych. Niektóre z nich (ok. azotany) mogą wywołać niebezpieczną dla niemowląt sinicę, dlatego kobiety ciężarne i dzieci powinny pić wyłącznie wodę przebadaną.

Odkażanie studni

Jeżeli posiadamy studnię należy pamiętać, że nie można z niej korzystać bezpośrednio po powodzi nie tylko do celów spożywczych, ale i pojenia zwierząt. Preparaty do dezynfekcji dostarcza SANEPID, zwykle przez wójtów czy sołtysów.

Przed przystąpieniem do dezynfekcji studni kopanej należy wypompować z niej wodę, wybrać szlam i kilkucentymetrową warstwę piasku. Następnie wypełnić dno studni nową warstwą piasku lub żwiru (ok. 10 cm), oczyścić i zdezynfekować cembrowinę (2 płaskie łyżki wapna chlorowanego na wiadro wody) oraz zabetonować ubytki i szpary. Środek dezynfekcyjny rozpuścić w wiadrze wody, wlać do studni i zamieszać. Po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru. Po wykonaniu odkażania studnia powinna zostać przebadana przez SANEPID.

Dawki środka odkażającego na każdy metr głębokości wody

Średnica studni (cm)

Wapno chlorowane (proszek)

Chloramina (proszek)

80

150g – 1 szklanka

165g

90

200g – 1 szklanka i ćwierć

220g

100

250g – półtorej szklanki

270g

120

350g – 2 szklanki i ćwierć

380g

Studnie wiercone najczęściej oczyszcza się przez długotrwałe pompowanie.

ODKAŻANIE DOMU I SPRZĘTÓW

Wody powodziowe są skażone bakteriologicznie, dlatego też należy jak najszybciej usunąć osady i naniesione muły oraz przeprowadzić dezynfekcję powierzchni, które zostały zalane. Do dezynfekcji używamy najczęściej chloraminy i wapna chlorowanego w następujących stężeniach:

-          ściany, podłogi, meble – 3% chloramina (0,3 kg chloraminy/10 l wody), 5% wapno chlorowane (0,5 kg wapna/10 l wody),

-          pościel, ubrania – 3% chloramina,

-          wc – 5% chloramina (0,5 kg chloraminy/10 l wody), 5% wapno chlorowane, 5% podchloryn sodowy (0,5 l stężonego podchlorynu/10 l wody),

-          powierzchnie asfaltowe – 5% chloramina, 5% wapno chlorowane.

Ponadto:

-          naczynia i sztućce należy umyć i gotować pod przykryciem w wodzie z dodatkiem sody (1-2 łyżki/l) przez co najmniej 15 minut,

-          większe naczynia można wyparzyć zalewając kilkakrotnie wrzącą wodą,

-          żaroodporne naczynia można wyprażyć w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 160oC,

-          bieliznę pościelową i ubrania najlepiej wygotować lub wyprać, co najmniej dwukrotnie, w temperaturze 60oC, a następnie wyprasować. Nie nadającą się do prania lub odkażania odzież należy niestety wyrzucić.

OSUSZANIE I ODGRZYBIANIE BUDYNKÓW

Osuszanie budynków po zalaniu jest pracą trudną, wymagającą fachowego sprzętu i obecności specjalistów. Usuwanie skutków powodzi na własna rękę może przynieść więcej strat niż zysków.

Przed osuszaniem należy dokonać oceny stanu budynku i jego elementów, usunąć wszystkie elementy drewniane i wykładziny oraz skuć tynki 0,5 m powyżej poziomu, do którego sięgała woda.

Lekko zawilgocone pomieszczenia można osuszać poprzez ich wentylowanie (otwarcie okien i drzwi).

Aby nie dopuścić do zagrzybienia budynku należy zastosować preparat grzybobójczy, zwracając uwagę przy jego doborze na szkodliwość dla ludzi i zwierząt.